Login

Natuurvoeding

 

Gezond eten, natuurlijk eten

Vanuit de orthomoleculaire visie wordt natuurvoeding als een “nutricijn” gezien. Zoals de natuurdiëtisten zeggen natuurvoeding geeft vitaliteit en bewerkte voeding kost vitaliteit.
Wie voor natuurvoeding kiest, kiest voor pure en volwaardige voeding.
Enkele kenmerken van natuurvoeding:

1) het product groeit in eigen tempo (dus geen GMO) rekening houdend met de seizoenen, krijgt alleen natuurlijke ziektebestrijding .
2) bij bereiding van het product worden geen onnatuurlijke toevoegingen gebruikt, zoveel mogelijk behoud van de oorspronkelijke pure smaak en waardevolle bestanddelen.
3) Zijn meestal afkomstig uit de biologische of biologisch-dynamische landbouw.

Wat is biologisch? 

Biologische producten kunt u herkennen aan het EKO keurmerk. Deze producten worden geteeld zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen, groeien in een natuurlijk tempo waardoor de groei evenwichtiger is en de planten minder vatbaar zijn voor allerlei ziekten.
Ook bij de dieren staat het welzijn en de natuurlijke gezondheid centraal, ze krijgen de tijd om te groeien zonder toevoegingen van bijvoorbeeld groeihormonen . Deze normen gelden in de hele Europese Unie.
Biologische productie zoals boven beschreven geeft een aanzienlijk verschil in smaak, houdbaarheid en voedingsstoffen. Onderzoek heeft aangetoond dat bijvoorbeeld biologische groente vaak meer ijzer en vitamine C bevatten.

 

EKO keurmerk

Het EKO keurmerk staat voor betrouwbaarheid en maximale zekerheid dat het product ook echt biologisch is; het product wordt gecertificeerd door Skal (controle-organisatie die aangewezen is door de Nederlandse overheid).

Op producten uit het buitenland kunnen andere keurmerken voorkomen, zoals het Franse “Nature & progress”, het Belgische “Biogarantie” en Britse “Soil association”.

 


Wat is biologisch dynamisch?  

Biologisch dynamische producten zijn altijd herkenbaar aan het “Demeter” keurmerk.
Het “Demeter” keurmerk is gebaseerd op een bepaalde levensvisie van Rudolf Steiner, met als uitgangspunt dat er een samenhang bestaat tussen plant, dier, bodem en kosmos. Ook dit keurmerk wordt gecontroleerd door de Skal en de Vereniging voor Biologisch Dynamische Landbouw.
Het verschil ligt vooral in de normering van bemesting, veevoeding en dierhuisvesting.
Zo wordt er veel gebruik gemaakt van wisselteelt voor behoud van een rijke voedingsbodem en speciale biologisch veevoeder.
De naam Demeter staat in de Griekse mythologie bekend als de godin van de groei en vruchtbaarheid.

Eieren wel of niet biologisch?

Sinds 1 januari 2005 mogen er geen eieren uit de legbatterijen in de supermarkt worden verkocht. Wilt u weten of u ei wel of niet biologisch is, kijk dan op de verpakking naar de stempelcode op het ei:
Stempel 0: biologische dynamische eieren, kippen hebben goed bereikbare buiten uitloop. Ook hebben ze legnesten en een zitstok. Hun snavelpunt wordt niet gekapt en het voer is biologisch zonder gentechnologie.
Stempel 1: scharrelei met uitloop, waarbij de snavels van de kippen worden gekapt. De stalruimte is wat kleiner, de kippen wonen in een stapelhuisvesting waardoor ze moeilijk naar buiten kunnen gaan.
Stempel 2: scharreleieren, hier worden ook de snavels van de kippen gekapt. Ze krijgen gangbaar voer en per m2 wonen er 9 kippen.
Stempel 3: legbatterij eieren, hier worden ook de snavels van de kippen gekapt. Er wonen 20 kippen per m2 in hokken van gaas met een schuine bodem, geen legnesten en zitstok.

Gelukkig komen er steeds meer natuurvoedingswinkels en reformzaken, zodat natuurvoeding steeds gemakkelijker wordt om te vinden.
Ook zijn er tegenwoordig biologische markten, waarbij bijvoorbeeld groente en fruit, zuivel , vlees direct van de boerderij te koop worden aangeboden.
Een mooi voorbeeld is de biologisch markt in Amstelveen, die elke dinsdag van 9.00 uur tot ongeveer 16.00 uur gehouden wordt.