Login

Risotto van bloemkool

Ingrediënten:

 250 gram bloemkool

20 gram walnoten

20 gram cashewnoten

100 gram doperwten (ik heb diepvriesdoperwten gebruikt)

1 ui

1 teentje knoflook

500 ml groente bouillon (biologisch of verse)

rozemarijn, ik heb gedroogde gebruikt,

1/2 eetlepel geraspte kaas (het liefst parmezaanse kaas)

olijfolie/kokosolie(geurloos) om in te bakken

Doe de bloemkool eerst in de keukenmachine tot het een kruimelige textuur heeft. Doe de bloemkool vervolgens in een kom. Bak ondertussen de ui en het teentje knoflook in wat olijfolie in een koekepan. Laat de uitjes lekker glazig worden. Doe vervolgens de bloemkool bij de ui en knoflook en voeg er wat rozemarijn aan toe (vers of gedroogd). Doe  de cashew en walnoten in de keukenmachine tot het kruimelig is geworden en laat dit nog even staan. Tijd om de doperwten toe te voegen! Zet water aan de kook en maak hiermee de 500 ml bouillon. Voeg de bouillon toe aan het bloemkool mengsel in de pan. Meng dit even goed door en laat het 5 minuten pruttelen op een laag vuurtje. Als het grootste gedeelte van het vocht is verdampt, voeg je de cashew en walnoten toe en de parmezaanse kaas. Kies zelf hoeveel parmezaanse kaas je wilt, dit verschilt qua smaak per persoon. Meng dit nog 1 minuut met elkaar door en het eten is klaar!

 

Quinoa bites

De gepofte quinoa die je voor dit recept nodig hebt, vind je bij Marqt, de Tuinen en betere natuurwinkels. Ook kun je de gepofte quinoa bestellen in de webshop van NatureCrops. Een ander belangrijk ingrediënt is (je raadt het al) pindakaas. Het lekkerst is crunchy pindakaas met stukjes pinda er in. Kies ook voor een pindakaas waar geen suiker of extra plantaardig vet aan is toegevoegd. Ik gebruikte pindakaas van het merk Meridian. Die is erg lekker, vrij van palmolie en de rode vliesjes van de pinda’s zijn erin verwerkt, wat extra gezond schijnt te zijn.

Ingrediënten:

1 cup gepofte quinoa(zakje)

½ cup pindakaas

2 tot 4 eetlepels zoetmiddel (dat mag van alles zijn: ahornsiroop, agavesiroop of honing, wat je lekker vindt)

100 gram pure chocolade (met minstens 70% cacao)

1 theelepel vanille-extract

Meng de quinoa met de pindakaas, vanille en het zoetmiddel tot een massa waarin alles ongeveer gelijk is verdeeld. Zet dit minstens 15 minuten in de koelkast om op te stijven. Dit is belangrijk, anders is het mengsel echt te plakkerig om er balletjes van te rollen. Haal het uit de koelkast en rol er balletjes van en zet ze weer terug in de koelkast voor nog 15 minuten. Mocht het intussen te hard zijn geworden om er balletjes van te rollen, dan zou je het mengsel lichtjes (au bain-marie) kunnen verwarmen. Smelt de chocolade au bain-marie. Prik de balletjes een voor een op een vork en haal ze door de chocolade tot ze helemaal bedekt zijn en leg ze daarna op een vel bakpapier om af te koelen. Wacht vervolgens een paar uur zodat de chocolade af kan koelen en hard kan worden en klaar zijn je balletjes! Als je ze niet allemaal gelijk opeet, bewaar ze dan op een koele plek. Mocht je niet zo dol zijn op pindakaas, dan kun je de balletjes ook goed kan maken met een donkere chocoladepasta in plaats van pindakaas (bijvoorbeeld: Chocoreale of anders Plamil of Penotti op sojabasis, als je het veganistisch wil houden).

 

Havermout uit de oven (baked oats) 

Dit ontbijt lijkt wel een taartje…maar dan wel een gezond taartje! Je de ingrediënten gebruiken die je lekker vind. Je bakt hem de avond van te voren en warmt het in de ochtend in de oven op, een beetje Griekse yoghurt erbij en je kunt er een ochtend tegenaan. Hier zijn twee varianten, één met appel en één met frambozen.

Baked oats met framboos  (4 personen)

130 gram havermout

1 theelepel (wijnsteenzuur)bakpoeder

300 ml rijst of havermelk

1 appel in blokjes gesneden

snufje kaneel

snufje zout

65 gram (diepvries) frambozen

rasp van een halve (bio) citroen

handje gehakte pecannoten

honing of kokosbloesemsuiker naar smaak

Meng alle ingrediënten in een kom en verwarm de oven voor op 175 graden. Neem een ovenschaal en giet het mengsel erin. Strijk de bovenkant een beetje glad met een spatel en zet het in de oven voor ongeveer 50 minuten. Serveer warm en met een toefje Griekse yoghurt smaakt dit heerlijk!

 

baked oats appel(2 personen) 

90 gram havermout

1 appel in blokjes gesneden

1 flinke theelepel kaneel

snufje zout

2 eetlepels gehakte noten

1 eetlepel krenten of rozijnen

250 ml rijst of havermelk

1 mespuntje (wijnsteenzuur)bakpoeder

honing of kokosbloesemsuiker naar smaak

Meng alle ingrediënten in een kom en verwarm de oven voor op 175 graden. Neem een kleine ovenschaal en giet het mengsel erin. Strijk de bovenkant een beetje glad met een spatel en zet het in de oven voor ongeveer 50 minuten. Warm smaakt deze baked oats het lekkerst. Het lijkt wel een appeltaartje!